Jaja – wartości odżywcze
Kurze jaja niewątpliwie stanowią jeden z popularniejszych produktów spożywczych. Nie wszyscy zdają sobie jednak sprawę, że w odpowiedniej formie stanowią też niezwykle wartościowy produkt. Jaja cechuje wysoka zawartość białka w formie łatwo przyswajalnej przez nasz organizm. Są również bogatym źródłem witamin (witaminy z grupy B, witamina A, D, E i K), a także naturalnie występujących w przyrodzie barwników – luteiny i beta karotenu, które działają prozdrowotnie na nasz wzrok. W jajach znajdziemy również moc składników mineralnych, takich jak: sód, fosfor, żelazo, cynk, potas, wapń, magnez, czy selen i nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega 3 i 6), czyli potrzebne tłuszcze, które stanowią niezbędny element w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu. Jedno małe jajko w rozmiarze S/M dostarczy nam około 80 kcal (z czego ponad 70% to kalorie znajdujące się w żółtku).
W jaki sposób jeść jajka?
Przede wszystkim należy pamiętać, że jaja znajdują się na liście produktów kwasotwórczych. Warto więc posiłek w którym znajdują się jaja komponować tak, by znalazły się w nim również warzywa. Zamiast boczku, czy majonezu, które widujemy często w towarzystwie jaj, lepiej wybrać sałatę, ogórka lub też pomidora. W zachowaniu jak największej ilości składników odżywczych znajdujących się w jajach warto zwrócić uwagę na odpowiednią obróbkę termiczną. Najlepiej wybrać jaja gotowane na miękko, krótka obróbka termiczna sprawia, że zachowują one najwięcej wartości odżywczych. Jeśli jesteś fanem jajecznicy warto pamiętać, aby była lekko ścięta.
Jakie jaja wybierać?
Warto wiedzieć jakie jaja włączamy do naszej codziennej diety. Wybierając jajka zwróć uwagę na symbole na opakowaniu.
- 3 – chów klatkowy – jest to przemysłowa metoda hodowli kur, w której zwierzęta całe życie spędzają zamknięte w małych klatkach, bez możliwości swobodnego biegania, czy choćby obrócenia się w klatce
- 2 – chów ściółkowy – w chowie ściółkowym kury również nie mogą przebywać na świeżym powietrzu, mają jednak możliwość poruszania się po hali przeznaczonej do hodowli
- 1 – chów wolnowybiegowy – jaja od kur z wolnego wybiegu to zdecydowanie lepsza opcja niż jaja z chowu ściółkowego, czy klatkowego. Kury mają możliwość przebywania na zewnątrz.
- 0 – chów ekologiczny – najlepsza z możliwych opcji. Kury hodowane są w tradycyjny sposób, z dbałością o odpowiednią ilość ruchu i naturalny pokarm. Jeśli to możliwe – wybieraj jaja z oznaczeniem 0.
Warto wiedzieć, że jajka możemy podzielić również według kategorii wagowych:
S – jaja poniżej 53 g
M – jaja w przedziale 53-63 g
L – jaja w przedziale 63-73 g
XL – jaja powyżej 73 g