#Zdrowa dieta
21 października 2021

Jaja w diecie

Jaja – wartości odżywcze

Kurze jaja niewątpliwie stanowią jeden z popularniejszych produktów spożywczych. Nie wszyscy zdają sobie jednak sprawę, że w odpowiedniej formie stanowią też niezwykle wartościowy produkt. Jaja cechuje wysoka zawartość białka w formie łatwo przyswajalnej przez nasz organizm. Są również bogatym źródłem witamin (witaminy z grupy B, witamina A, D, E i K), a także naturalnie występujących w przyrodzie barwników – luteiny i beta karotenu, które działają prozdrowotnie na nasz wzrok. W jajach znajdziemy również moc składników mineralnych, takich jak: sód, fosfor, żelazo, cynk, potas, wapń, magnez, czy selen i nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega 3 i 6), czyli potrzebne tłuszcze, które stanowią niezbędny element w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu. Jedno małe jajko w rozmiarze S/M dostarczy nam około 80 kcal (z czego ponad 70% to kalorie znajdujące się w żółtku).

W jaki sposób jeść jajka?

Przede wszystkim należy pamiętać, że jaja znajdują się na liście produktów kwasotwórczych. Warto więc posiłek w którym znajdują się jaja komponować tak, by znalazły się w nim również warzywa. Zamiast boczku, czy majonezu, które widujemy często w towarzystwie jaj, lepiej wybrać sałatę, ogórka lub też pomidora. W zachowaniu jak największej ilości składników odżywczych znajdujących się w jajach warto zwrócić uwagę na odpowiednią obróbkę termiczną. Najlepiej wybrać jaja gotowane na miękko, krótka obróbka termiczna sprawia, że zachowują one najwięcej wartości odżywczych. Jeśli jesteś fanem jajecznicy warto pamiętać, aby była lekko ścięta. 

Jakie jaja wybierać?

Warto wiedzieć jakie jaja włączamy do naszej codziennej diety. Wybierając jajka zwróć uwagę na symbole na opakowaniu.

  • 3 – chów klatkowy – jest to przemysłowa metoda hodowli kur, w której zwierzęta całe życie spędzają zamknięte w małych klatkach, bez możliwości swobodnego biegania, czy choćby obrócenia się w klatce
  • 2 – chów ściółkowy – w chowie ściółkowym kury również nie mogą przebywać na świeżym powietrzu, mają jednak możliwość poruszania się po hali przeznaczonej do hodowli
  • 1 – chów wolnowybiegowy – jaja od kur z wolnego wybiegu to zdecydowanie lepsza opcja niż jaja z chowu ściółkowego, czy klatkowego. Kury mają możliwość przebywania na zewnątrz.
  • 0 – chów ekologiczny – najlepsza z możliwych opcji. Kury hodowane są w tradycyjny sposób, z dbałością o odpowiednią ilość ruchu i naturalny pokarm. Jeśli to możliwe – wybieraj jaja z oznaczeniem 0.

Warto wiedzieć, że jajka możemy podzielić również według kategorii wagowych:

S – jaja poniżej 53 g

M –  jaja w przedziale 53-63 g

L – jaja w przedziale 63-73 g

XL – jaja powyżej 73 g

03 listopada 2021#Medycyna estetyczna

Zabiegi medycyny estetycznej to doskonałe rozwiązanie na usunięcie niedoskonałości, które powodują u Pacjentów kompleksy, bez użycia skalpela. W odpowiedzi na potrzeby naszych Pacjentów przygotowaliśmy dla Państwa szeroki wybór zabiegów medycyny estetycznej. W OrtoGo Centrum Medyczne Wola przy ulicy Wschowskiej 8 znajdziesz ofertę zabiegów przygotowaną przez naszych specjalistów. Wszystkie zabiegi są wykonywane są z największą starannością […]

21 października 2021#Zdrowa dieta

Jaja – wartości odżywcze Kurze jaja niewątpliwie stanowią jeden z popularniejszych produktów spożywczych. Nie wszyscy zdają sobie jednak sprawę, że w odpowiedniej formie stanowią też niezwykle wartościowy produkt. Jaja cechuje wysoka zawartość białka w formie łatwo przyswajalnej przez nasz organizm. Są również bogatym źródłem witamin (witaminy z grupy B, witamina A, D, E i K), […]

06 października 2021#Porady

Czym jest równowaga kwasowo-zasadowa organizmu? Równowaga kwasowo-zasadowa to stan, w którym w naszym organizmie zostaje utrzymane prawidłowe pH. Co może zmienić pH naszej krwi? Nie wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, że ogromne znaczenie ma w tym przypadku dieta. Prawidłowe pH krwi to wąski zakres określany w wartościach od 7,35 do 7,45. Wartość ta zapewnia […]

24 września 2021#Badania krwi

Tarczyca jest gruczołem wydzielania wewnętrznego umieszczonym w dole przedniej części szyi. Jej najważniejsza funkcja to utrzymywanie równowagi hormonalnej naszego organizmu. Pod wpływem TSH produkowanego w przysadce mózgowej tarczyca wytwarza dwa ważne hormony: FT3 i FT4. Patologie w czynności tarczycy mogą powodować skutki, które odczuje cały nasz organizm, takie jak: wypadanie włosów, zmęczenie/nadmierne pobudzenie, problemy z […]

Cookies

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies. Dalsze korzystanie z niej oznacza ich akceptację.

Nowa placówka w Warszawie (Wola)

Zapraszamy do naszej nowo otwartej placówki w Warszawie przy ulicy wschowskiej 8.
Umów wizytę: 22 100 45 20.