Czym jest równowaga kwasowo-zasadowa organizmu?
Równowaga kwasowo-zasadowa to stan, w którym w naszym organizmie zostaje utrzymane prawidłowe pH. Co może zmienić pH naszej krwi? Nie wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, że ogromne znaczenie ma w tym przypadku dieta. Prawidłowe pH krwi to wąski zakres określany w wartościach od 7,35 do 7,45. Wartość ta zapewnia odpowiedni przebieg procesów metabolicznych i dostarczenie do tkanek prawidłowej ilości tlenu. Przedział prawidłowego pH krwi jest określany jako lekko zasadowy. Mniejsza wartość pH może oznaczać, że w naszej diecie występuje przewaga składników kwasotwórczych, większe pH krwi to przewaga składników zasadowych.
Niskie lub wysokie pH krwi
Przy nieprawidłowych wartościach pH krwi w naszym organizmie może wystąpić kwasica, bądź zasadowica. Kwasica, charakteryzująca się niskim pH krwi, to niebezpieczny stan, który może być wynikiem wielu groźnych schorzeń. Zbyt duża produkcja kwasów w organizmie może przybierać formę objawów takich jak: mdłości, częste wymioty, przewlekłe zmęczenie, bóle głowy, oddech Kussmaula (jedna z form hiperwentylacji, charakteryzująca się głębokim oddechem przy jednoczesnym zwiększeniu jego częstotliwości), dezorientacja i zaburzenia świadomości. Zasadowica z kolei, czyli wzrost pH krwi do wartości powyżej 7,45, może objawiać się: zaburzeniami rytmu serca, zaburzeniami widzenia (podwójne widzenie i światłowstręt), skurczami krtani i oskrzeli, skurczami mięśni, czy obniżonym ciśnieniem tętniczym krwi.
Dieta a równowaga kwasowo-zasadowa
Prawidłowa dieta ma ogromne znaczenie w zachowaniu odpowiedniego pH naszej krwi. Poniżej znajduje się lista najbardziej popularnych produktów kwasotwórczych, czyli takich które silnie obniżają wartość pH krwi i produktów alkalizujących, czyli grupy produktów, które zmniejszają zakwaszenie organizmu. Czy oznacza to, że powinniśmy całkowicie unikać produktów kwasotwórczych? Niezupełnie. Na liście produktów kwasotwórczych znajdują się produkty bardzo wartościowe, jak na przykład jaja. Warto jednak pamiętać, by w celu zachowania homeostazy równoważyć składniki kwasotwórcze składnikami alkalizującymi. Wśród nich znajdziemy wiele owoców i warzyw, pamiętajmy o nich komponując posiłki.
Produkty kwasotwórcze
- mięso,
- wędliny,
- ryby,
- jaja,
- słodycze i cukier,
- sztuczne słodziki,
- sery,
- produkty pszenne i ich pochodne,
- piwo i alkohole wysokoprocentowe,
- ryż (biały ryż jest bardziej kwasotwórczy niż brązowy),
- makaron
Produkty alkalizujące
- kiwi,
- arbuz,
- ananas,
- pomidory,
- ogórki,
- ziemniaki,
- marchew,
- buraki,
- bakłażany,
- dynie,
- cukinie,
- surowy szpinak,
- suszony owoce: daktyle, rodzynki i figi,
- szczaw,
- seler,
- por,
- fasolka szparagowa,
- maliny,
- truskawki,
- cytryny i pomarańcze,
- mandarynki,
- prawdziwki,
- kurki
Zasady utrzymania prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej
Jeśli często odczuwasz rozdrażnienie i zmęczenie, borykasz się z przewlekłą zgagą, zauważasz osłabienie kondycji skóry włosów i paznokci, cierpisz na bóle głowy migreny – to znak wskazujący na zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej w Twoim organizmie. Poniżej przygotowaliśmy kilka porad, które pomogą Ci w łatwy sposób odzyskać równowagę i regularnie stosowane poprawią komfort życia:
- Każdy z nas wie, że sport to zdrowie. Jeśli jednak jesteś czynnym sportowcem i trenujesz regularnie musisz wiedzieć, że intensywny wysiłek fizyczny również może być powodem zakwaszenia organizmu. Pamiętaj, by w swojej diecie zawierać dużo produktów alkalizujących.
- Stres i brak odpowiedniego wypoczynku są powodem wielu schorzeń. Tak jest też w przypadku zakwaszenia organizmu. Dbaj o komfort snu i staraj się walczyć ze stresem. Dużo czasu spędzaj na świeżym powietrzu, pomyśl również o technikach relaksujących. Możesz postawić na lekką gimnastykę, jogę lub zacząć praktykować ćwiczenia oddechowe.
- Pamiętaj o diecie. Dieta często błędnie kojarzona jest z tymczasowym trybem odżywiania mającym na celu zgubienie zbędnych kilogramów. Prawidłowa dieta to jednak Twój sposób odżywiania się na co dzień. Zadbaj o dobre nawyki – nie dopuść, by w Twoich posiłkach znalazły się wyłącznie produkty z grupy zakwaszających.