#Porady
06 października 2021

Równowaga kwasowo-zasadowa organizmu

Czym jest równowaga kwasowo-zasadowa organizmu?

Równowaga kwasowo-zasadowa to stan, w którym w naszym organizmie zostaje utrzymane prawidłowe pH. Co może zmienić pH naszej krwi? Nie wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, że ogromne znaczenie ma w tym przypadku dieta. Prawidłowe pH krwi to wąski zakres określany w wartościach od 7,35 do 7,45. Wartość ta zapewnia odpowiedni przebieg procesów metabolicznych i dostarczenie do tkanek prawidłowej ilości tlenu. Przedział prawidłowego pH krwi jest określany jako lekko zasadowy. Mniejsza wartość pH może oznaczać, że w naszej diecie występuje przewaga składników kwasotwórczych, większe pH krwi to przewaga składników zasadowych.

Niskie lub wysokie pH krwi

Przy nieprawidłowych wartościach pH krwi w naszym organizmie może wystąpić kwasica, bądź zasadowica. Kwasica, charakteryzująca się niskim pH krwi, to niebezpieczny stan, który może być wynikiem wielu groźnych schorzeń. Zbyt duża produkcja kwasów w organizmie może przybierać formę objawów takich jak: mdłości, częste wymioty, przewlekłe zmęczenie, bóle głowy, oddech Kussmaula (jedna z form hiperwentylacji, charakteryzująca się głębokim oddechem przy jednoczesnym zwiększeniu jego częstotliwości), dezorientacja i zaburzenia świadomości. Zasadowica z kolei, czyli wzrost pH krwi do wartości powyżej 7,45, może objawiać się: zaburzeniami rytmu serca, zaburzeniami widzenia (podwójne widzenie i światłowstręt), skurczami krtani i oskrzeli, skurczami mięśni, czy obniżonym ciśnieniem tętniczym krwi.

Dieta a równowaga kwasowo-zasadowa

Prawidłowa dieta ma ogromne znaczenie w zachowaniu odpowiedniego pH naszej krwi. Poniżej znajduje się lista najbardziej popularnych produktów kwasotwórczych, czyli takich które silnie obniżają wartość pH krwi i produktów alkalizujących, czyli grupy produktów, które zmniejszają zakwaszenie organizmu. Czy oznacza to, że powinniśmy całkowicie unikać produktów kwasotwórczych? Niezupełnie. Na liście produktów kwasotwórczych znajdują się produkty bardzo wartościowe, jak na przykład jaja. Warto jednak pamiętać, by w celu zachowania homeostazy równoważyć składniki kwasotwórcze składnikami alkalizującymi. Wśród nich znajdziemy wiele owoców i warzyw, pamiętajmy o nich komponując posiłki.

Produkty kwasotwórcze

  • mięso,
  • wędliny,
  • ryby,
  • jaja,
  • słodycze i cukier,
  • sztuczne słodziki,
  • sery,
  • produkty pszenne i ich pochodne,
  • piwo i alkohole wysokoprocentowe,
  • ryż (biały ryż jest bardziej kwasotwórczy niż brązowy),
  • makaron

Produkty alkalizujące

  • kiwi,
  • arbuz,
  • ananas,
  • pomidory,
  • ogórki,
  • ziemniaki,
  • marchew,
  • buraki,
  • bakłażany,
  • dynie,
  • cukinie,
  • surowy szpinak,
  • suszony owoce: daktyle, rodzynki i figi,
  • szczaw,
  • seler,
  • por,
  • fasolka szparagowa,
  • maliny,
  • truskawki,
  • cytryny i pomarańcze,
  • mandarynki,
  • prawdziwki,
  • kurki

Zasady utrzymania prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej

Jeśli często odczuwasz rozdrażnienie i zmęczenie, borykasz się z przewlekłą zgagą, zauważasz osłabienie kondycji skóry włosów i paznokci, cierpisz na bóle głowy migreny – to znak wskazujący na zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej w Twoim organizmie. Poniżej przygotowaliśmy kilka porad, które pomogą Ci w łatwy sposób odzyskać równowagę i regularnie stosowane poprawią komfort życia:

  1. Każdy z nas wie, że sport to zdrowie. Jeśli jednak jesteś czynnym sportowcem i trenujesz regularnie musisz wiedzieć, że intensywny wysiłek fizyczny również może być powodem zakwaszenia organizmu. Pamiętaj, by w swojej diecie zawierać dużo produktów alkalizujących.
  2. Stres i brak odpowiedniego wypoczynku są powodem wielu schorzeń. Tak jest też w przypadku zakwaszenia organizmu. Dbaj o komfort snu i staraj się walczyć ze stresem. Dużo czasu spędzaj na świeżym powietrzu, pomyśl również o technikach relaksujących. Możesz postawić na lekką gimnastykę, jogę lub zacząć praktykować ćwiczenia oddechowe.
  3. Pamiętaj o diecie. Dieta często błędnie kojarzona jest z tymczasowym trybem odżywiania mającym na celu zgubienie zbędnych kilogramów. Prawidłowa dieta to jednak Twój sposób odżywiania się na co dzień. Zadbaj o dobre nawyki – nie dopuść, by w Twoich posiłkach znalazły się wyłącznie produkty z grupy zakwaszających.

Ostatnie wpisy na blogu

17 maja 2022#Zdrowie

Terapia Goldic® – leczenie w ortopedii i kontuzjach sportowych, film z zabiegu

11 kwietnia 2022#Zdrowie

Choroba Parkinsona – objawy, przyczyny, diagnoza, leczenie

28 lutego 2022#Zdrowie

Wpływ pracy zdalnej i nieprawidłowej masy ciała na bóle kręgosłupa wśród Polaków

03 lutego 2022#Bez kategorii

OrtoGo Centrum Medyczne Wola – poznaj nas bliżej

Strzałka ikona
Odwiedź blog

Potrzebujesz pomocy w
doborze lekarza?

Nie wiesz, który specjalista będzie odpowiedni dla Ciebie?
Zostaw numer telefonu, a nasi pracownicy skontaktują się z Tobą.

Pliki cookies na ortogo.pl

Używamy plików cookies w celu zapewnienia prawidłowego działania strony internetowej zgodnie z zasadami opisanymi w naszej polityce cookies.

Ustawienia preferencji plików cookies:

Niezbędne, funkcjonalne cookies
Zawsze Włączone
Wydajnościowe cookies
Marketingowe cookies