Borówka amerykańska, czyli inaczej borówka wysoka, to owoc znany głównie ze swojego słodkiego smaku. Warto jednak sięgać po nią jak najczęściej, ponieważ jedzenie borówki amerykańskiej niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych. Borówki w sklepach możemy dostać przeważnie przez cały rok – jednak są to owoce sprowadzane z innych krajów, np. Hiszpanii, a lato (sezon mniej więcej od lipca) jest najlepszym czasem, by skosztować rodzimych, polskich borówek.
Borówki stanowią nie tylko zdrową, ale też bardzo szybką przekąskę. Nie trzeba ich obierać ani kroić, owoce wystarczy umyć i są gotowe do jedzenia. Doskonale smakują na surowo, ale w polskiej kuchni często są również wykorzystywane do deserów lub przetworów, np. konfitur.
Korzyści płynące z jedzenia borówek amerykańskich
Borówki… to doskonałe źródło witamin i minerałów!
Owoce borówki amerykańskiej to witaminowa bomba. Znajdziemy w nich: witaminę A, witamina z grupy B (B1, B2, B3, B6 i B9), witaminy C,D,E i K, ale także moc minerałów, takich jak: potas, magnez, cynk, selen, miedź, żelazo oraz wapń.
Borówki… zawierają bardzo dużą ilość antyoksydantów!
To właśnie dzięki nim borówki doskonale sprawdzają się w profilaktyce antynowotworowej. Czym są antyoksydanty? Jest to grupa związków chemicznych, których zadaniem jest chronić nasz organizm przed stresem oksydacyjnym, spowodowanym zbyt dużą produkcją wolnych rodników. Niezwykle ważne jest, by w naszym ciele zachować równowagę między antyoksydantami, a wolnymi rodnikami, których nadwyżka może być spowodowana niezdrowym trybem życia, szkodliwymi nawykami żywieniowymi, czy przebywaniem w zanieczyszczonym środowisku.
Borówki… korzystnie wpływają na wzrok!
Warto sięgać po nie, by profilaktycznie zadbać o swój wzrok. W szczególności polecane są zawodowym kierowcom, pilotom, a także osobom, które w swojej pracy dużą ilość czasu spędzają przed monitorem. Dzięki antyoksydantom zwalczają one wolne rodniki, które uszkadzają wzrok. Regularne dodawanie borówek do codziennej diety może uchronić Cię przed schorzeniami wzroku, takimi jak: jaskra, zaćma, zwyrodnienie plamki żółtej oka, czy zespół suchego oka. Dzięki swoim właściwościom ekstrakt z borówki jest też częstym składnikiem nawilżających kropli do oczu.
Borówki… pomogą Ci zachować młodość!
Borówki są jednym najlepszych naturalnych źródeł antocyjanów, czyli naturalnych barwników roślinnych, którym zawdzięczają swój fioletowy kolor. Antocyjany zwalczają wolne rodniki w naszym organizmie, np. te, które odpowiadają za choroby wzroku (o czym wspomnieliśmy wyżej), ale też te które odpowiadają za procesy starzenia się! Regularne spożywanie borówek doskonale wspomaga zachowanie zarówno młodego wyglądu, jak i sprawności umysłowej. Spożywanie owoców borówki amerykańskiej przyczynia się do produkcji nowego kolagenu (poprzez poprawę elastyczności naczyń krwionośnych), co z kolei wpływa pozytywnie na jędrność i młody wygląd skóry. Regularne spożywanie borówek stymuluje regenerację mózgu, dzięki czemu ma także zbawienny wpływ na naszą pamięć, koncentrację i koordynację ruchową.
Borówki… regulują poziom złego cholesterolu i dbają o Twoje serce!
Za regulowanie poziomu cholesterolu, a dokładnie obniżenie poziomu złego cholesterolu (LDL) i zwiększenie poziomu dobrego cholesterolu (HDL), odpowiedzialne są zawarte w borówkach amerykańskich fitoestrogeny i błonnik. Borówki obniżają także ciśnienie tętnicze krwi, które często jego czynnikiem ryzyka w chorobach serca i układu krążenia. Warto włączyć je do codziennej diety w profilaktyce unikania schorzeń, takich jak choroba wieńcowa, czy miażdżyca.
Borówki… redukują stany zapalne i usuwają toksyny z organizmu!
Borówki amerykańskie pozytywnie wpływają także na funkcjonowanie naszego układu immunologicznego, a jak wiadomo – sprawnie działający układ immunologiczny to mniejsze ryzyko infekcji.
Borówki… wspierają metabolizm i poprawiają przemianę materii!
Zawarty w borówkach błonnik wspiera prawidłową perystaltykę jelit oraz zmniejsza uczucie głodu, dzięki czemu owoce borówki doskonale nadają się jako codzienna przekąska. Charakteryzują się również niską kalorycznością, w 100g borówek znajduje się zaledwie ok. 60 kcal.
Borówki… pomogą Ci w walce z infekcjami układu moczowego!
Najczęściej wykorzystywanym w walce z infekcjami układu moczowego owocem jest żurawina. Jednak warto wiedzieć, że borówka amerykańska, dzięki swoim właściwościom redukującym stany zapalne w organizmie również skutecznie zapobiega namnażaniu się szkodliwych bakterii w drogach moczowych.
Borówki… zapobiegają nowotworom!
We wcześniejszych podpunktach wspominaliśmy, że borówki są doskonałym źródłem antyoksydantów i antocyjanów i to właśnie nim zawdzięczają swoje antynowotworowe właściwości. Jak to działa? Antyoksydanty i antocyjany zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za rozwój nowotworów.
Pamiętaj! Mimo, że borówki są bardzo popularne jako dodatek do ciast, w formie konfitur, czy suszonych owoców, to najwięcej wartości znajdziesz w surowych owocach.