Lato w pełni, a wraz z nim sezon na warzywa i owoce. Część z nich bez problemu dostaniemy w sklepach o każdej porze roku, warto jednak zdecydować się na wybór sezonowych produktów. Dlaczego? Wybór jedzenia sezonowego wiąże się z krótkim łańcuchem transportowym i lokalną żywnością naturalnie występującą w naszym klimacie, a co za tym idzie najwyższą jakością i wartościami odżywczymi. Poniżej znajdziesz kilka warzyw, które warto włączyć do swojej diety w sierpniu. Poznaj korzyści zdrowotne związane z ideą diety sezonowej i wykorzystaj je w swojej kuchni.
POMIDORY
Pomidory to jedne z najpopularniejszych warzyw na polskim rynku. W sklepach możemy dostać je praktycznie przez cały rok – jednak to sezon od lipca do października jest najlepszym czasem, by skosztować najbardziej wartościowych, dorastających w słońcu pomidorów. W sklepach i na straganach możemy spotkać pomidory koktajlowe, malinowe, daktylowe, śliwkowe, bawole serca i wiele innych odmian. Mimo różnic w wyglądzie, czy smaku, wszystkie pomidory łączy ogromna moc ich wartości odżywczych.
Pomidory przede wszystkim znane są z zawartości likopenu. Likopen to organiczny związek chemiczny, który jest naturalnym barwnikiem występującym zarówno u roślin, jak i u zwierząt. Charakteryzuje się:
- Działaniem przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym.
- Pomaga zwalczać szkodliwe dla naszego organizmu wolne rodniki.
- Hamuje ryzyko rozwoju nowotworów.
- Korzystnie wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego.
Pomidory to również źródło:
- potasu – obniża ciśnienie tętnicze krwi i korzystnie wpływa na prawidłową pracę układu krwionośnego,
- błonnika – dba o właściwą perystaltykę jelit,
- witaminy C – wspomaga odporność organizmu,
- bromu – pierwiastek, który ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
- witaminy A – korzystnie działa na skórę, włosy i paznokcie oraz narząd wzroku.
Czy pomidory są kaloryczne? Zdecydowanie nie, 100 g pomidora to zaledwie około 18 kcal. Pamiętaj, że największe ilości likopenu znajdziesz w przetworach pomidorowych. Sezon na najlepsze pomidory to doskonały czas na zrobienie przetworów: passat, past, czy domowego ketchupu.
BAKŁAŻAN
Należący do rodziny psiankowatych bakłażan powszechnie uznawany jest za warzywo. Niewielu jednak wie, że z botanicznego punktu widzenia jest on… owocem! Możemy spotkać go również pod nazwą oberżyna. Czas na najlepsze bakłażany przypada na lipiec i sierpień, dlatego warto skorzystać z jego wartości odżywczych jeszcze przed końcem sezonu. Oberżyna dostarcza niewiele więcej kalorii od pomidora, w 100 g produktu znajdziemy zaledwie 20 kcal.
Bakłażan:
- Dostarcza naszemu organizmowi błonnika pokarmowego, dzięki czemu pozwala zachować na dłużej uczucie sytości i korzystnie wpływa na perystaltykę jelit.
- Jest dobrym źródłem witamin (B,C i K), a także potasu, wapnia, magnezu i fosforu.
- Zawiera antocyjany, czyli naturalne barwniki przyczyniające się do zapobiegania chorobom układu krwionośnego i wątroby.
- Zawiera nasuninę, czyli silny antyoksydant neutralizujący szkodliwe działanie wolnych rodników.
CUKINIA
Cukinia, inaczej nazywana kabaczkiem, należy do rodziny dyniowatych. Cukinia zdecydowanie należy do produktów niskokalorycznych, w 100 g warzywo dostarcza nam ok. 16 kcal. W kuchni najczęściej wykorzystywana jest w wersji pieczonej i grillowanej, jednak można również zjeść ją w wersji surowej, np. jako dodatek do sałatki.
Jakie wartości odżywcze znajdziemy w cukinii?
Cukinia zawiera:
- Potas, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mięśni i układu nerwowego.
- Magnez, który również wspomaga nasz układ nerwowy, pomaga w walce z uczuciem zmęczenia i znużenia, a także korzystnie wpływa na stan naszych kości i zębów.
- Fosfor – bierze udział w procesie mineralizacji kości i zębów, wspomaga układ nerwowy i pomaga utrzymać prawidłową równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
- Witaminy z grupy B, witaminę A, C i K.
Cukinia posiada bardzo niski indeks glikemiczny – 15, dzięki czemu nadaje się jako składnik diety dla osób chorujących na cukrzycę.
BÓB
Sezon na bób trwa zaledwie dwa miesiące – od końca czerwca do końca sierpnia, dlatego wykorzystać go w pełni i dodawać bób do codziennej diety. Dlaczego? Bób to roślina strączkowa, która kryje w sobie moc wartości odżywczych.
Bób:
- W przeciwieństwie do pomidorów, bakłażana i cukinii, jest znakomitym źródłem białka (aż 8 g białka w 100 g bobu).
- Cechuje się dużą zawartością błonnika pokarmowego, dzięki czemu wspomaga układ pokarmowy i poprawia perystaltykę jelit.
- Zawiera kwas foliowy (ok. 100 g bobu jest w stanie pokryć 100% zapotrzebowania dziennego), który jest odpowiedzialnych za wiele ważnych w organizmie funkcji: syntezę DNA, płodność i prawidłowy rozwój płodu, synteza neuroprzekaźników, czy regulacja poziomu homocysteiny.
FASOLKA SZPARAGOWA
Sezon na fasolkę szparagową trwa do września. Warzywo nie nadaje się do jedzenia w wersji surowej, więc aby cieszyć się jej smakiem fasolkę należy poddać obróbce cieplnej. Wybierając fasolkę możemy spotkać dwie odmiany:
- żółtą, która zawiera więcej potasu i fosforu,
- zieloną, która zawiera więcej prowitaminy A i kwas foliowego.
Podobnie do cukinii fasolka szparagowa posiada niski indeks glikemiczny, więc może być spożywana przez cukrzyków. Jest również niskokaloryczna – około 30 kcal w 100 g produktu.