#Zdrowa dieta
11 sierpnia 2021

Sierpniowe warzywa

Lato w pełni, a wraz z nim sezon na warzywa i owoce. Część z nich bez problemu dostaniemy w sklepach o każdej porze roku, warto jednak zdecydować się na wybór sezonowych produktów. Dlaczego? Wybór jedzenia sezonowego wiąże się z krótkim łańcuchem transportowym i lokalną żywnością naturalnie występującą w naszym klimacie, a co za tym idzie najwyższą jakością i wartościami odżywczymi. Poniżej znajdziesz kilka warzyw, które warto włączyć do swojej diety w sierpniu. Poznaj korzyści zdrowotne związane z ideą diety sezonowej i wykorzystaj je w swojej kuchni.

POMIDORY

Pomidory to jedne z najpopularniejszych warzyw na polskim rynku. W sklepach możemy dostać je praktycznie przez cały rok – jednak to sezon od lipca do października jest najlepszym czasem, by skosztować najbardziej wartościowych, dorastających w słońcu pomidorów. W sklepach i na straganach możemy spotkać pomidory koktajlowe, malinowe, daktylowe, śliwkowe, bawole serca i wiele innych odmian. Mimo różnic w wyglądzie, czy smaku, wszystkie pomidory łączy ogromna moc ich wartości odżywczych.

Pomidory przede wszystkim znane są z zawartości likopenu. Likopen to organiczny związek chemiczny, który jest naturalnym barwnikiem występującym zarówno u roślin, jak i u zwierząt. Charakteryzuje się:

  • Działaniem przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym.
  • Pomaga zwalczać szkodliwe dla naszego organizmu wolne rodniki.
  • Hamuje ryzyko rozwoju nowotworów.
  • Korzystnie wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego.

Pomidory to również źródło:

  • potasu – obniża ciśnienie tętnicze krwi i korzystnie wpływa na prawidłową pracę układu krwionośnego,
  • błonnika – dba o właściwą perystaltykę jelit,
  • witaminy C – wspomaga odporność organizmu,
  • bromu – pierwiastek, który ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
  • witaminy A – korzystnie działa na skórę, włosy i paznokcie oraz narząd wzroku.

Czy pomidory są kaloryczne? Zdecydowanie nie, 100 g pomidora to zaledwie około 18 kcal. Pamiętaj, że największe ilości likopenu znajdziesz w przetworach pomidorowych. Sezon na najlepsze pomidory to doskonały czas na zrobienie przetworów: passat, past, czy domowego ketchupu.

BAKŁAŻAN

Należący do rodziny psiankowatych bakłażan powszechnie uznawany jest za warzywo. Niewielu jednak wie, że z botanicznego punktu widzenia jest on… owocem! Możemy spotkać go również pod nazwą oberżyna. Czas na najlepsze bakłażany przypada na lipiec i sierpień, dlatego warto skorzystać z jego wartości odżywczych jeszcze przed końcem sezonu. Oberżyna dostarcza niewiele więcej kalorii od pomidora, w 100 g produktu znajdziemy zaledwie 20 kcal.

Bakłażan:

  • Dostarcza naszemu organizmowi błonnika pokarmowego, dzięki czemu pozwala zachować na dłużej uczucie sytości i korzystnie wpływa na perystaltykę jelit.
  • Jest dobrym źródłem witamin (B,C i K), a także potasu, wapnia, magnezu i fosforu.
  • Zawiera antocyjany, czyli naturalne barwniki przyczyniające się do zapobiegania chorobom układu krwionośnego i wątroby.
  • Zawiera nasuninę, czyli silny antyoksydant neutralizujący szkodliwe działanie wolnych rodników.

CUKINIA

Cukinia, inaczej nazywana kabaczkiem, należy do rodziny dyniowatych. Cukinia zdecydowanie należy do produktów niskokalorycznych, w 100 g warzywo dostarcza nam ok. 16 kcal. W kuchni najczęściej wykorzystywana jest w wersji pieczonej i grillowanej, jednak można również zjeść ją w wersji surowej, np. jako dodatek do sałatki.

Jakie wartości odżywcze znajdziemy w cukinii?

Cukinia zawiera:

  • Potas, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mięśni i układu nerwowego.
  • Magnez, który również wspomaga nasz układ nerwowy, pomaga w walce z uczuciem zmęczenia i znużenia, a także korzystnie wpływa na stan naszych kości i zębów.
  • Fosfor – bierze udział w procesie mineralizacji kości i zębów, wspomaga układ nerwowy i pomaga utrzymać prawidłową równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
  • Witaminy z grupy B, witaminę A, C i K.

Cukinia posiada bardzo niski indeks glikemiczny – 15, dzięki czemu nadaje się jako składnik diety dla osób chorujących na cukrzycę.

BÓB

Sezon na bób trwa zaledwie dwa miesiące – od końca czerwca do końca sierpnia, dlatego wykorzystać go w pełni i dodawać bób do codziennej diety. Dlaczego? Bób to roślina strączkowa, która kryje w sobie moc wartości odżywczych. 

Bób:

  • W przeciwieństwie do pomidorów, bakłażana i cukinii, jest znakomitym źródłem białka (aż 8 g białka w 100 g bobu).
  • Cechuje się dużą zawartością błonnika pokarmowego, dzięki czemu wspomaga układ pokarmowy i poprawia perystaltykę jelit.
  • Zawiera kwas foliowy (ok. 100 g bobu jest w stanie pokryć 100% zapotrzebowania dziennego), który jest odpowiedzialnych za wiele ważnych w organizmie funkcji: syntezę DNA, płodność i prawidłowy rozwój płodu, synteza neuroprzekaźników, czy regulacja poziomu homocysteiny.

FASOLKA SZPARAGOWA

Sezon na fasolkę szparagową trwa do września. Warzywo nie nadaje się do jedzenia w wersji surowej, więc aby cieszyć się jej smakiem fasolkę należy poddać obróbce cieplnej. Wybierając fasolkę możemy spotkać dwie odmiany:

  • żółtą, która zawiera więcej potasu i fosforu,
  • zieloną, która zawiera więcej prowitaminy A i kwas foliowego.

Podobnie do cukinii fasolka szparagowa posiada niski indeks glikemiczny, więc może być spożywana przez cukrzyków. Jest również niskokaloryczna – około 30 kcal w 100 g produktu.

07 września 2021#Porady

Zdrowy styl życia ma wpływ na stan naszego organizmu. Oczywiście istnieją też czynniki na które nie mamy wpływu, np. choroby o podłożu genetycznym, jednak dzięki zachowaniu kilku podstawowych zasad dotyczących zdrowego stylu życia możemy uniknąć rozwoju wielu schorzeń i polepszyć jakość naszego samopoczucia. Czy zastanawiałeś/łaś się kiedyś jaki tryb życia prowadzisz i co możesz w […]

31 sierpnia 2021#Badania krwi

Jedno z najbardziej podstawowych badań, zlecane Pacjentom w celach diagnostycznych. Warto pamiętać też o profilaktycznym badaniu morfologicznym raz do roku. Morfologia polega na jakościowej i ilościowej ocenie poszczególnych składników znajdujących się we krwi. Na podstawie ewentualnych odchyleń od normy występujących w wynikach badania morfologicznego można wykryć wiele schorzeń, takich jak: anemia, choroby hematologiczne, czy stany […]

23 sierpnia 2021#Zdrowie

Ostroga piętowa to kostna narośl, mogąca występować w górnej lub w dolnej części pięty. Prowadzi ona do stanu zapalnego rozcięgna podeszwowego, który uniemożliwia prawidłową amortyzację podczas poruszania się. Schorzenie dotyka zarówno kobiet, jak i mężczyzn i objawia się bólem w okolicy pięty. W początkowej fazie ból występuje przeważnie rano i mija przy rozchodzeniu. Na występowanie […]

11 sierpnia 2021#Zdrowa dieta

Lato w pełni, a wraz z nim sezon na warzywa i owoce. Część z nich bez problemu dostaniemy w sklepach o każdej porze roku, warto jednak zdecydować się na wybór sezonowych produktów. Dlaczego? Wybór jedzenia sezonowego wiąże się z krótkim łańcuchem transportowym i lokalną żywnością naturalnie występującą w naszym klimacie, a co za tym idzie […]

Cookies

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies. Dalsze korzystanie z niej oznacza ich akceptację.

Nowy numer telefonu

Wszystkie nasze Centra Medyczne korzystają z nowego, wspólnego numeru telefonu: 22 100 45 20.